Beste BBQ Boek 2024

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw: het is weer tijd voor een gezellige en bovendien overheerlijke barbecue! Maar heb jij nu weinig inspiratie en gooi je eigenlijk vooral zoveel mogelijk vlees op de grill? Dan is dit artikel over het Beste BBQ Boek 2024 iets voor jou! Wij bespreken uitvoerig vijf verschillende beste bbq boeken van 2024. Veel lees- en eetplezier!
beste bbq boek 2022

Geschreven door:

Laura van Doorn

1

Smokey Goodness

Jord Althuizen
Pluspunten
 • Prachtige foto’s
 • Achtergrondinformatie rond barbecuecultuur
 • Uitleg over barbecuetechnieken
Minpunten
 • Sommige recepten zijn erg tijdsintensief

Wanneer we het hebben over het beste BBQ boek van 2024, kan de naam Jord Althuizen absoluut niet ontbreken. Jord is een restaurantmanager, culinair eindredacteur en voormalig chef-kok met jarenlange ervaring in het BBQ Cateringbedrijf Smokey Goodness. Hij heeft verschillende verstigingen van zijn BBQ-restaurant in allerlei grote steden. Bezoekers én recensenten zijn laaiend enthousiast over zijn gerechten. Hij heeft verschillende BBQ boeken geschreven, maar Smokey Goodness is wat ons betreft hét beste BBQ boek van 2024.

Jord Althuis heeft momenteel maar liefst 330.000 exemplaren verkocht van het boek in landen als de Verenigde Staten, Hongarije, Duitsland en Frankrijk. In Nederland is het uiteraard ook een gevestigde naam in de wereld van het BBQ boek. Smokey Goodness was bovendien het Kookboek van het Jaar 2016. Maar waarom is dit nu het beste BBQ kookboek van 2024?

Wel, Jord is met recht wereldkampioen BBQ en deelt in het beste BBQ kookboek ál zijn tips & tricks rond het barbecuen. Enerzijds zijn er allerlei overheerlijke, duidelijke en quasi-eenvoudige recepten te vinden voor gerechten als speenvarkens, pulled pork en côte de boeuf. Maar dat niet alleen: het beste BBQ boek gaat ook over achtergrondverhalen. Denk aan de barbecuecultuur van Amerika: hoe ziet deze eruit? Wanneer is dit ontstaan? De prachtige foto’s ondersteunen de recepten en verhalen op perfecte wijze. Zijn boeken staan dikwijls in de top 10 bbq boeken. De BBQ boeken top 10 is niet volledig zonder de boeken van deze chefkok. Ben je dus een echte barbecuefan, dan kan dit beste BBQ boek absoluut niet ontbreken in je boekenkast! Ook is dit boek uitgeroepen tot het beste bbq boek voor beginners!

2

Rook!

Steven Raichlen
Pluspunten
 • Meer dan 100.000 exemplaren verkocht
 • Zowel voor beginners als gevorderden
 • Duidelijke recepten
 • Dé BBQ-goeroe uit Amerika
Minputen
 • Specifiek: gaat uitsluitend over het roken van gerechten

Op naar de tweede auteur van het beste BBQ boek van 2024: Steven Raichlen. Ook dit is een gevestigde naam in de BBQ-wereld. Hij wordt ook wel dé barbecuegoeroe van Amerika genoemd. Ook is hij de oprichter van de zogenaamde Barbecue University. Dit zijn meerdaagse workshops over alle aspecten rond het barbecuen. Denk hierbij aan verschillende soorten barbecues, uiteenlopende gerechten en de bijpassende technieken om tot overheerlijk vlees en vis te komen.

Deze Barbecue University vindt elk jaar plaats in de Verenigde Staten. Wellicht een beetje ver, niet waar? Gelukkig heeft Steven Raichlen al zijn bevindingen ook neergeschreven in dit beste BBQ boek van 2024: Rook! De BBQ-goeroe beschrijft in dit boek een stappenplan van zeven stappen om het beste resultaat voor een gerookt recept te bekomen. Allereerst doe je onderzoek naar wat voor ’n soort barbecue nu eigenlijk het beste bij je past. Denk aan een rookoven, een Green Egg of een andere kamado. Hierna kies je de juiste brandstof: is dat kolen? Of een ander soort hout? Hierna zorg je voor het juiste gereedschap. Vervolgens breng je je gerecht op smaak met bijvoorbeeld marinades of rubs. De kiest de juiste rookmethode en je stookt het vuur op totdat je de gewenste hoeveelheid rook krijgt. Ten slotte leer je wanneer je gerecht exact de juiste rokerigheid en gaarheid heeft.

Ook dit beste BBQ boek is een veelgevraagd exemplaar. Er zijn in Nederland en Vlaanderen alleen al meer dan honderdduizend boeken verkocht. Belangrijk om te weten is wel dat dit beste BBQ boek enkel en alleen gaat over het roken van uiteenlopende recepten. Ook leer je dat je rookkasten kunt gebruiken voor gerechten waar je in eerste instantie niet aan denkt bij een beste BBQ boek, zoals mayonaise, ijs en cheesecake!

3

BBQbijbel

Julius Jaspers
Pluspunten
 • Zeer omvangrijk
 • Zowel technieken als recepten
 • Verduidelijkende illustraties
 • Perfect cadeau
Minpunten
 • Overlap met andere boeken

De BBQBijbel: een even omvangrijk BBQboek als je zou verwachten bij het horen van de naam. Deze kookbijbel is geschreven door Julius Jaspers. Deze naam ken je vast wel, als je bekend bent in de culinaire wereld. Jaspers is immers een traiteur, kok én kookboekenschrijver. Ook heeft de man een eigen kookschool en een brasserie. Met de BBQ Bijbel komt hij met hét perfecte cadeau voor de barbecueliefhebber van vandaag.

Dit is een zeer omvangrijk boek. Het boek bevat maar liefst 512 pagina’s en is bovendien relatief groot. Het bevat maar liefst 250 recepten met duidelijke stap-voor-stapfoto’s en iconen. Dit boek is bovendien niet beperkt tot een bepaald soort barbecue, wat bij andere beste bbq boeken in deze lijst soms wel zo is. Je leert uitgebreide technieken voor alle soorten barbecues, zoals een gasbarbecue of een barbecue met kolen. Het is dan ook uitgeroepen tot – onder andere – het beste kamado bbq boek. Het is bovendien een hardcover boek. Dit beste kamado BBQ boek zal hierdoor heel mooi in je boekenkast staan en al je gasten verleiden om een kijkje te nemen naar de inhoud ervan.

Mocht het zo zijn dat je een ander boek van Jaspers in bezit hebt (zoals de Smart BBQ), dan zul je wel enige overlap ontdekken. In dit geval kun je beter een van de overige beste bbq boeken in dit artikel aanschaffen, aangezien de overlap met deze boeken nihil is en je dus absoluut nieuwe dingen zult leren. Voor iemand die geen andere boeken van deze auteur heeft, is dit een absolute aanrader! Wil je bovendien het beste kamado bbq boek kopen? Dan is dit jouw way to go!

4

Hete Kolen Compleet

Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Pluspunten
 • Zowel voor beginners als gevorderden
 • Merk-neutraal
 • Maar liefst zestien verschillende technieken
 • Ook voor bijvoorbeeld pizza’s
Minpunten
 • Specifiek voor de kamado

Op naar het beste BBQ boek voor de kamadokoks onder ons: Hete Kolen Compleet van de auteurs Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. Hazebroek is een ware barbecuekok pur sang. Hij verzorgt bijvoorbeeld Kamado workshops op zowel basisniveau als Masterclass. Hierbij leer je in kleine groepjes om buiten met een kamado alle basistechnieken die er zijn, onder de knie te krijgen. In de Masterclass ga je nog een stuk dieper in op alle technieken van de Kamado. Leonard Elenbaas is dan weer de eigenaar van Pure Passie On Tour. Hij is een freelance chef met een focus op de Big Green Egg. Ook hij bezit een restaurant en heeft maar liefst elf BBQ receptenboeken geschreven. Dit is dan ook echt een goed BBQ boek.

Het boek Hete Kolen gaat zowel over alle technieken die mogelijk zijn op de kamado (en dat zijn er maar liefst zestien!), maar biedt jou ook meer dan originele recepten voor op de BBQ. Bovendien is het boek niet merkgebonden. Je kan met elk type Kamado aan de gang met dit beste kamado kookboek. Hierdoor is dit echt dé bijbel voor zowel de beginnende als de gevorderde kamado-kok.

Denk je bij een beste kamado boek aan recepten van enkel en alleen maar vlees? Fout! Op een kamado kan je immers ook heerlijke pizza’s of zelfs taarten maken. Je kan het zo gek niet bedenken, of er staat een recept van in dit beste barbecue kookboek boek. Voor ieder wat wils, dus!

5

Burgers & BBQ Bites

Jord Althuizen
Pluspunten
 • Perfect cadeau
 • Prachtige foto’s
 • Afwisseling foto’s, verhalen en recepten
 • Eenvoudige recepten
Minpunten
 • Klein formaat
 • Weinig hamburgerrecepten

Jord Althuizen; die naam heb je hier al voorbij zien komen bij het beste BBQ boek van 2024! Deze man heeft immers ontzettend veel goede, omvangrijke en duidelijke boeken rond het barbecueën geschreven en staat daarom met recht meerdere keren in de top vijf beste bbq boeken van 2024. Waar het eerste boek een ontzettend omvangrijk basisboek was rond het barbecueën, is dit een ietwat specifieker boek. Dit merk je ook al aan de titel: Burgers & BBQ Bites.

Doorheen dit boek worden we meegenomen naar het land van de barbecue: de Verenigde Staten. De gedachte achter dit boek is dat je niet altijd evenveel zin of tijd hebt voor een uitgebreide, langdurige barbecue. Soms wil je natuurlijk gewoon iets hot & fast. En denkt je aan deze bijvoeglijke naamwoorden, dan denk je meteen aan de USA.

Je vindt stapsgewijze, duidelijke recepten om bijvoorbeeld BBQ sandwiches, BBQ taco’s of BBQ snacks-on-a-stick te maken. Ben je dus fan van BBQ USA-style én van de boeken van Jord Althuizen? Dan is dit het beste bbq boek voor jou!

BesteGeteste.nl | Alle Best Geteste Producten in 1 overzicht!
Enable registration in settings - general